Meegaan naar Kevelaer naar de Troosteres der Bedroefden:. Geeft kracht naar kruis!

Deel deze website via:

Dagelijks Bestuur

Contactadres Secretariaat

Genadekapel Eindhoven - Kevelaer

©2019Wheelgranny

Mail: mailto:?body=Hallo,

Ik kwam deze site tegen. Misschien ook iets voor jou?
www.eindhoven-kevelaer.nl


Groetjes,

Opgeven via deze site voor 2019:


Thema 2019: "Heer, waarheen moeten we gaan?"

Wat is er niet mooier dan verhalen van de mensen zelf!

Iedereen die met onze broederschap naar Kevelaer gaat of is gegaan mag een verslag,verhaal of gedicht insturen! Als uw bijdrage wordt geplaatst op deze pagina, zal uw naam er bij vermeld worden!

Stuur in!

Uitnodiging

Mensen vertellen.....

OPNIEUW NAAR KEVELAER


Meer dan zestig jaar geleden ging ik als misdienaar dikwijls mee met de jaarlijkse processie naar Kevelaer. Toen vanuit mijn woonplaats Gouda. Als mijn dochter mij vraagt om met haar op 20 augustus met de processie vanuit Eindhoven en omgeving mee te gaan, is dat ook een prachtige gelegenheid om Kevelaer, waarmee ik vele banden heb, weer terug te zien. Vroeger was deze bedevaart naar Maria een evenement dat zowel leuk als inspirerend was. Hoe zou het nu zijn ? Zestig jaar later ?


We reizen met acht prachtige bussen in anderhalf uur naar Kevelaer. Onderweg wordt er al gebeden ter voorbereiding. Het thema in Kevelaer is dit jaar: “Habt Vertrauen. Fürchtet euch nicht !” ( Wees gerust. Vrees niet). Na aankomst gaan we in processie naar de Genadekapel, waar de typische afbeelding van Maria permanent is opgesteld. Dit is het hart van de Maria-verering. We zijn met bijna vijfhonderd mensen, dus in de basiliek  daarna is het behoorlijk vol. Pastoor Goris celebreert hier met vier co-celebranten de H.Mis en houdt een inspirerende preek over wat deze bedevaart ons kan brengen. De parochiële koren van St. Clemens uit Gerwen en de H. Lambertus uit Nederwetten geven de dienst een mooi muzikaal kader.

We eten daarna wat in een typisch Duitse “Gastwirtschaft” die hier talrijk zijn en na het Lof in de Basiliek is het tijd voor de Kruisweg, klein of groot. Wij kiezen voor de grote en maken een mooie wandeling langs de vijftien kapelletjes, waarin de staties als beeldengroepen zijn geplaatst. Bij iedere statie is een kort gebed en een uitleg.

Heel sereen en ontspannen. Zonder storende telefoons en met heerlijk zomerweer.

En dan –na een korte afsluitingsdienst- gaan we alweer met de bus terug naar Eindhoven.


Was het inspirerend? Zeker wel. Maria van Kevelaer wordt de Consolatrix Afflictorum oftewel De troosteres van de bedroefden genoemd. Ik merk aan mijzelf en mijn omgeving dat deze dag inderdaad een kalmerende werking heeft en dat je er door getroost en vrolijk van wordt. Niet in de laatste plaats ook door de goede voorbereiding door pastoor Goris en zijn heldere woorden.

Was het ook leuk ?  Absoluut. Een zinvol dagje uit met aardige mensen en een perfekte voorbereiding door de Broedermeesters. Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt. En er is nauwelijks verschil met de processie van zestig jaar geleden. Behalve dan dat de omgang door de straten wat korter is en er tijdens die processies niet meer wordt gezongen.


Volgend jaar weer!


Klik hier voor een verhaal  van een bedevaartgangster uit Oostelbeers


“OPNIEUW NAAR KEVELAER!” Ingezonden door Mathieu Lorjé

Bedevaartsdag 20 augustus 2015