Eindhoven - Kevelaer

 Al ruim 200 jaar vanuit Eindhoven en omgeving naar Kevelaer

ARCHIEF

Hier vindt u artikelen, foto's enz.  die eerder op de website hebben gestaan.

k ben Lambert Vermeulen 72 jaar, geboren in Gerwen en bijna 50 jaar woonachtig in Eindhoven. Mijn vrouw Tineke en ik hebben 2 kinderen en 4 kleinkinderen.
In 1961 ben ik als 11 jarig jongetje voor het eerst meegegaan met de kort daarvoor opgerichte Processie van Gerwen naar Kevelaer.
Mijn vader was een van de bestuursleden.
In de loop van de volgende jaren breidde deze processie zich uit naar een 7-tal omliggende plaatsen en heette dan ook de Processie van Nuenen en Omgeving.
In 1986 droeg mijn vader de leiding van de bedevaart aan mij over.
Door de terugloop in het aantal pelgrims heb in 2016 de samenwerking met de bedevaart van Eindhoven gezocht.
Om de integratie vlot te doen verlopen heeft men mij verzocht in het bestuur van Eindhoven plaats te nemen.
Doordat de functie van secretaris in dat jaar vacant werd, achtte men mij direct het meest geschikt voor deze baan.
In al die jaren ben ik tweemaal om privéredenen niet met de bedevaart mee kunnen gaan, zodat ik in 2022 na 2 coronajaren dus voor de 56e maal mee naar Kevelaer ga.


Hallo,
ik ben bestuurslid Paul Janssen en tevens broedermeester voor een deel van Eindhoven. Bij mij en mijn echtgenote Tonnie kunt u zich opgeven voor Stratum, Tongelre & Centrum. Hiervoor kunt u vanaf 1 mei van elk jaar bellen naar telefoonnummer 040-212 29 89.
Als bestuurslid, ga ik samen met de voorzitter, naar de diverse parochies in alle plaatsen en zoeken wij broedermeesters, indien er ergens geen broedermeester meer is. We zoeken ook contact met de diverse pastores. Daarnaast doe ik nog wat algemene dingen op de bedevaart dag zelf.
Ik ga al meer dan 30 jaar mee naar Kevelaer, eerst als acoliet en broedermeester en ook al 25 jaar als bestuurslid. Dit jaar werd ik in Kevelaer verrast met de vrijwilligersmedaille van Kevelaer.
Ik ben 71 jaar, getrouwd met Tonnie en heb twee kinderen, een schoonzoon en een schoondochter en ben (bonus)opa van 6 kleinkinderen.

                  

EEN DAGJE KEVELAER 

Van een bedevaartgangster uit De Beerzen

Ik heb er weer zin in: de jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer met mijn "bedevaartmaatje" Mieke. Een dag weg van de dagelijkse beslomme­ringen. Even onthaasten.

Dit jaar gaan we met zo'n 20 pelgrims uit De Beerzen mee. Onze bus vertrekt om
8.00 uur en we rijden naar Eindhoven om bij 6 andere bussen aan te sluiten. Vanaf Eindhoven is het nog een uur en een kwartier rijden. Tijd genoeg om te kletsen, maar we zijn op bedevaart, dus wordt er ook gebeden en gezongen. Eenmaal in Kevelaer gaan we in processie richting de Basiliek. Voor de mis begint, is er wel even tijd voor een bakje koffie. De uitbaters van de gezellige cafeetjes zijn vriendelijk en gastvrij. Een aantal van hen spreekt zelfs een woordje Nederlands. Om 11.15 uur begint de mis in de Basiliek. Een mooie mis met een goed koor. Iedereen zingt mee. Ik vind het fijn om daar te zijn. Even mijn "problemen" voorleggen aan Maria. En haar ook bedanken voor alle fijne dingen in mijn leven.
Na de mis gaan we lunchen. Ieder gaat zijn eigen weg. Er zijn restaurants genoeg.         

Om 14.00 uur is het Lof. Het is mooi om in de prachtige Basiliek alle rituelen te volgen. Vooral de rondgang met de monstrans vind ik altijd heel bijzonder. Er zijn veel diepgelovigen om je heen en dat raakt me wel. Een positief gevoel van samen iets meemaken.

's Middags is er een kleine en een grote Kruisweg. Ik heb deze allebei in voorgaande jaren al een paar keer meegemaakt. Dit jaar waren de terrasjes en het winkelen zo         

aanlokkelijk, dat ik moet bekennen, dat de Kruisweg met op mijn programma stond.

We gingen natuurlijk wel naar de afsluitingsdienst, die wordt gehouden in een overdekte buitenkapel. De organisatie wordt bedankt en dat is terecht. Alles was weer prima geregeld. Aan het begin van de dag hebben we allemaal een kaars gekregen. Deze kaarsen branden bij het door ons gezongen Avé Maria (melodie: Te Lourd' op de bergen) Zo mooi om te zien, als de kaarsen bij het refrein omhoog gehouden wor­den. Een prachtig einde van een mooie dag in Kevelaer. Volgend jaar staat Kevelaer zeker weer in mijn agenda. Het is absoluut de moeite waard.         

Met dank aan de schrijfster van dit verhaal!


 Bedevaartsdag 20 augustus 2015
Ingezonden door Mathieu Lorjé 

OPNIEUW NAAR KEVELAER

Meer dan zestig jaar geleden ging ik als misdienaar dikwijls mee met de jaarlijkse processie naar Kevelaer. Toen vanuit mijn woonplaats Gouda. Als mijn dochter mij vraagt om met haar op 20 augustus met de processie vanuit Eindhoven en omgeving mee te gaan, is dat ook een prachtige gelegenheid om Kevelaer, waarmee ik vele banden heb, weer terug te zien. Vroeger was deze bedevaart naar Maria een evenement dat zowel leuk als inspirerend was. Hoe zou het nu zijn ? Zestig jaar later ?         

We reizen met acht prachtige bussen in anderhalf uur naar Kevelaer. Onderweg wordt er al gebeden ter voorbereiding. Het thema in Kevelaer is dit jaar: “Habt Vertrauen. Fürchtet euch nicht !” ( Wees gerust. Vrees niet). Na aankomst gaan we in processie naar de Genadekapel, waar de typische afbeelding van Maria permanent is opgesteld. Dit is het hart van de Maria-verering. We zijn met bijna vijfhonderd mensen, dus in de basiliek  daarna is het behoorlijk vol. Pastoor Goris celebreert hier met vier co-celebranten de H.Mis en houdt een inspirerende preek over wat deze bedevaart ons kan brengen. De parochiële koren van St. Clemens uit Gerwen en de H. Lambertus uit Nederwetten geven de dienst een mooi muzikaal kader.

We eten daarna wat in een typisch Duitse “Gastwirtschaft” die hier talrijk zijn en na het Lof in de Basiliek is het tijd voor de Kruisweg, klein of groot. Wij kiezen voor de grote en maken een mooie wandeling langs de vijftien kapelletjes, waarin de staties als beeldengroepen zijn geplaatst. Bij iedere statie is een kort gebed en een uitleg.

Heel sereen en ontspannen. Zonder storende telefoons en met heerlijk zomerweer.         

En dan –na een korte afsluitingsdienst- gaan we alweer met de bus terug naar Eindhoven.      

Was het inspirerend? Zeker wel. Maria van Kevelaer wordt de Consolatrix Afflictorum oftewel De troosteres van de bedroefden genoemd. Ik merk aan mijzelf en mijn omgeving dat deze dag inderdaad een kalmerende werking heeft en dat je er door getroost en vrolijk van wordt. Niet in de laatste plaats ook door de goede voorbereiding door pastoor Goris en zijn heldere woorden.         

Was het ook leuk ?  Absoluut. Een zinvol dagje uit met aardige mensen en een perfecte voorbereiding door de Broedermeesters. Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt. En er is nauwelijks verschil met de processie van zestig jaar geleden. Behalve dan dat de omgang door de straten wat korter is en er tijdens die processies niet meer wordt gezongen.

Volgend jaar weer!